donderdag 27 december 2012

Route plannen met ingescande kaarten

De hybride verzameling kaarten en de beperkte route beschrijvingen vragen wat extra creativiteit en tijd om mijn route door zuid Italië uit te zetten. Meer dan een jaar voorbereiding is dan ook geen overbodige luxe.
Mijn basis instrument onderweg hierbij is de Garmin GPSmap 62s. Uit ervaring weet ik dat je een vangnet nodig hebt als de elektronica het laat afweten. Daarom gaat een ingescand reeks kaarten mee. Jammer genoeg stelde de Sony e-reader me tijdens een vorig avonduur teleur zodat ik nu in de richting van een Nexus-7 tablet denk. En daarnaast is er nog een beperkt setje overzicht kaarten op papier en het onvermijdelijke kompas.
De Garmin City Navigator kaarten geven je wel wat overzicht kaarten. OK om een fietstocht te plannen maar onvoldoende voor een tocht te voet. Want dan wil je juist de verharde wegen vermijden.
Er is ook nog de Italia Topo map van Garmin. Ze voegt landschap gegevens toe zoals hoogtelijnen en rivier(tjes). Maar wat Zuid Italië betreft laat ze het afweten wat tracks betreft. Daarom is het aangewezen om met ingescande kaarten te werken, als die al beschikbaar zijn. Om zo je way-points te kunnen zetten en je route te verfijnen. Een en ander staat mooi uitgelegd in een YouTube filmpje.
De volgende stap is de Google Earth way-points  in Map source of Base-camp te importeren om ze daarna op de GPS te laden. Hiervoor bewaar ik de mijn-plaatsen in Google in een kmz bestand en converteer die dan met een internet programma gpsvisualizer naar een gpx bestand dat kan ingelezen worden in de Garmin planning programma's.


dinsdag 25 december 2012

De jacht op kaartmateriaal geopend

Lago Arvo op de teknomatica kaart
Lago Arvo in Calabrië op Google Earth
Garmin Italia Topo V3 view Lago Arvo In Calabrië


Na mijn tocht Rome - Antwerpen heb ik me de Garmin Topo Italia V3 aangeschaft die toen pas aan zijn 3de editie was. Niet echt goedkoop en geïnstalleerd rechtstreeks op de GPS in plaats van eerst op de PC, wat minder handig is om routes uit te zetten, maakte dit geen evidente aankoop. Door de gelopen tracks te vergelijken met wat op de kaart te zien is had ik een idee hoe doeltreffend deze kaarten zijn. En voor Noord en Centraal Italië viel dat best mee, met de GEA route bij voorbeeld ingekleurd.
Voor Sicilië en Zuid Italië tot Rome is dit echter heel wat minder. Maar omdat het aanbod van kaart materiaal op papier heel beperkt is, is dit toch een hebbeding bij het uitzetten van de tocht.
Van mijn schoonbroer had ik het adres van een nieuwe kaarten winkel ALTA VIA bij het MAS in Antwerpen. Het aanbod is te vergelijken met Pied à Terre in Amsterdam en ze bestellen wat er niet is. Daar heb ik een kaartenreeks 1:25000 van Calabrië aangeschaft, uitgegeven door teknomatica. Op deze kaarten is de SI (Sentieri Italia) ingekleurd.
Wel staat er geen coördinaten grid op hetgeen het bepalen van way-points wel omslachtiger en onnauwkeuriger maakt.
Voor Scilië heb ik een vrij recente (2010) kaart van het Etna gebied ook op 1:25000 uitgegeven door S.EL.CA.
Vanaf de Abruzzen tot Rome zal het wel lukken. Hiervoor bestaat wel een en ander op papier en de Garmin Topo toont daar ook CAI routes. Campania, Basilicata lijkt me wat minder eenvoudig. Hiervoor denk ik te vertrekken van de beschrijving op internet en daar mee door te gaan met Base-Camp en Google earth  om een route vast te leggen.




zondag 18 november 2012

Krijtlijnen van een route in spe

Een kant en klare route wandelweg van Zuid-Sicilië naar Rome ligt niet direct voor het rapen. Niet in boekjes noch op het wereld wijde web. Wat het dichts mijn intentie benaderd is de SI, of De Sentiero Italia. Deze 6000km lange weg vertrekt in Sardinië en via Sicilië gaat hij noordwaarts naar de Alpen. Voor het stuk dat me van pas komt loopt hij deels samen met de E1 wandelweg Sicilië - Noordkaap. De beschrijvingen die ik tot nu toe vond zijn summier, en zoals ik vorig jaar op een traject in de Sibilini heb kunnen ervaren zijn regelmatige markeringen onderweg een illusie. Het boek van Tineke Straatman: De achterkant van Italië (uitg. Atlas), dat ik met plezier gelezen heb, geeft goed de sfeer weer. Dit boek heb ik gebruikt om de eerste punten van de tocht vast te leggen tussen Calabrië en Rome. Wat nu komt is de plaat verder inkleuren. Dat wordt een beetje van hier en een beetje van daar. Voor de finale wordt ik alvast geholpen door La Via Francigena del Sud. Op de ontmoetingsdag van Pelgrimswegen heb ik kennis kunnen maken met Piet en Rita Denkers die de gids voor intern gebruik hebben vertaald en ervaringsdeskundigen blijken te zijn in deze materie.

Eerste routepunten

zaterdag 20 oktober 2012

Een nieuw doel: Rome!

Lang heeft het niet geduurd na mijn terugkeer uit Rome in Antwerpen, om opnieuw te beginnen dromen van een nieuw project. Het idee was er al tijdens de laatste stapdagen van mijn Strada-del-Nord: Verder door naar het Noorden richting Hanse steden en uit het zuiden, schakelpunt met de Griekse cultuur naar Rome. Verder op het culturele pad, door velen voor ons bewandeld.  En weg die gedurende 3000 jaar het Europa van vandaag heeft gemaakt.
Veel was er niet nodig om plaats en tijd te geven aan het volgende hoofdstuk van dit verhaal: April 2014 Zuid Scicilië naar Rome, als God het belieft.