maandag 13 mei 2013

Let's go physical

Na de tocht vorig jaar is, ondanks de goede voornemens, het onderhouden van een goede conditie volledig in de mist gelopen. Een gevolg van overmoed? Ik heb eruit geleerd dat een Aprés_plan zo zijn belang heeft, en ga er dan in de komende maanden ook over tobben. Maar nu op één jaar van de volgende tocht is het hoogtijd terug wakker te worden uit een veel te lange winterslaap.
Mijn wekelijks helling parcours op Fort-6 in Wilrijk.

Door schande en schade  hebben 4 wijsheden de aanpak voor een trainingsschema bepaald.
Regel 1: Naar buiten!  Een sport dokter gaf me deze boodschap enkele jaren terug bij de voorbereiding van een Nepal tocht. Veel beter dan al dat fitness gedoe. In die tijd zat ik nog regelmatig in het Spinning klasje, wel heel ontspannend na een dag kantoorwerk en goed om wat explosief vermogen te onderhouden maar dat heb ik nu vervangen door een wekelijks rondje op het oud legerfort in de buurt waar ik kleine steile helling-jes kan op en aflopen. Ik meng een resem van activiteiten zoals lopen, wandelen en fietsen, kort en langer zodat het menu war variatie vertoond. Hiervoor loop ik eens in de twee jaar bij de sport dokter langs die me de nodige inspiratie geeft en mijn voetjes op de grond zet wat het niveau van mijn conditie betreft.
Regel 2: Het moeilijkste bij het opvolgen van een trainingsplan is voorbij de brievenbus die voor je voordeur staat te geraken! Zonder op vaste dagen vaste activiteiten te plannen is  het wel eens moeilijk het warme bedje te ruilen voor een loopje bij een vroege mot regen. Routine doet hier wonderen, en eens die brievenbus voorbij lukt het zonder knorren.
Regel 3: De tijd gaat snel, gebruik hem wel! Een jaar voor lift-off lijkt wel een eeuwigheid, maar het schuift door zonder dat je het beseft en er is altijd wel iets dat me vergoelijkt de riemen een tijdje te vieren. Daarom hou ik een logboek bij met de soort activiteiten hetgeen me met de neus op de feiten drukt. Hier kan ik ook met nagaan of er genoeg evenwicht is tussen de soort activiteiten, en zicht krijgen op de belangrijke rust pauzes in de week en tussen de weken. Dit log laat ook toe mijn gewicht op te volgen, want ook hier zijn de targets gezet.
Regel 4: Ergens heen lopen is leuker dan in cirkels lopen! Om me te motiveren en dan vooral in de winter zet ik een aantal haalbare uitdagingen uit in de loop van het jaar zodat ik ergens naartoe kan werken. Zo was er de 10Miles van Antwerpen, waar hopeloos te laat aan ben beginnen te werken. Maar omdat mijn zoon vroeg hem in te schrijven kon ik gelukkig niet achterblijven. Volgende target is de jaarlijkse Ventoux beklimming georganiseerd door Sporta en als we dat overleven staat er nog een 3 weekse trekking in Armenië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten